Linux+ 3/2008 a Hakin9 2/2008

V obálkách upravených tak, jak to dovede snad jen kombinace polské a České pošty mi dorazily nová čísla časopisů Linux+ a Hakin9. Na zájemce o Linux a problematiku bezpečnosti, kteří neváhají vydat poměrně velkou částku za tyto časopisy, čekají zajímavé články od českých i zahraničních autorů. Pojďme obě čísla ve zkratce prolistovat. 

Hry a komunikace v Linuxu 

Březnový Linux+ nabízí jako hlavní téma čísla dva rozsáhlejší články o počítačových hrách Glest 2 a PlaneShift. Přiznám se, že označení téma čísla ve mně vzbudilo dojem, že tato problematika bude v časopisu probrána více, nejenom dvěma články o konkrétních hrách skoro na konci časopisu. 

Mnohem větší prostor dostala rubrika Technologie, kde se dozvíte o internetové telefonii v Linuxu, tvorbě domácí bezdrátové sítě s využitím softwarové ústředny Asterisk, a novinkách očekávaných v Linuxu v roce 2008. K technickým článkům bych zařadil i povídání o sledování systému pomocí známého balíčku nástrojů lm_sensors. 

Rubrika praxe seznamuje čtenáře s pořadovou sazbou a tabulkami v systému LaTeX. Čeká vás i článek seznamující s logováním událostí v systému, který vás naučí logy nejenom správně nastavovat, ale i prohlížet. Článek o automatickém zpracování textu doporučuji každému, koho zajímají regulární výrazy a nástroje jako awk, sed nebo grep. Na programátory čekají články o práci se soubory v Pythonu a o debuggeru pro PostgreSQL. Nejvíce mě zaujal článek popisující vytvoření jednoduchého grafického rozhraní pro antivirový program ClamAV pomocí Glade 3 a GTK+. 

Pro začátečníky je připraven článek o grafickém editoru GIMP a DVD s několika linuxovými distribucemi, v čele s Fedorou 8. V březnovém Linux+ je také zajímavý rozhovor s Jiřím Leblem, českým vývojářem, který se podílí na grafickém prostředí GNOME. 

Pro fanoušky Linuxu je myslím docela škoda, že zde nevychází více podobně zaměřených titulů. Konkurence je malá, a tak ceny časopisů mohou být docela vysoké. Co mi na Linux+ však vadí, je jeho novinový styl. Ve většině časopisů jsem zvyklý na nějaký úvodník někoho z redakce. Linux+ místo toho začíná soupisem novinek za uplynulý měsíc. Myslím, že by neškodilo být více svázán se čtenáři. 

Hakin9 – Jak se bránit 

To Haking9 se v tomto směru již poučil. Úvodník v něm najdete pravidelně. Článků je v něm jako vždy o poznání méně než v Linux+, zato jsou mnohem delší a leckdy i odbornější. Toto číslo by se dalo rozdělit svým obsahem na dvě poloviny – Útok a Obranu. V první části vás totiž čekají články o technice blind scanning, vytvoření keyloggeru C# pro odposlouchávání klávesnice ve Windows a použití backdoor v binárním kódu. Skupinu článků zakončuje spíše obecněji laděné povídání o hoaxu, které bych však doporučil spoustě lidí k přečtení, viz Řetězové e-maily aneb povzdech nad počtem idiotů připojených k internetu

Články věnované obranným technikám jsou dva – Ochrana proti spamu a Cross Site Request Forgery. S druhým, poměrně ještě málo známým termínem se můžete setkat například u popisů bezpečnostních chyb modulů redakčního systému Drupal, které tu občas zmiňuji. 

V Hakin9 vás dále čeká článek věnovaný vývojářským nástrojům Microsoft Express. Článek věnovaný začátečníkům popisuje krok za krokem jejich instalaci. Mnohem zajímavější je následující povídání o biometrice, čili rozpoznávání lidí. Na přiloženém CD Hakin9 nabízí několik bezpečnostních programů. 

Pokud mohu soudit, na rozdíl od minulosti se zlepšila kvalita článků v obou časopisech, přinejmenším byl eliminován otrocký překlad vět v textu u Linux+. Pomohla tomu i skutečnost, že do českého vydání píše stále více českých autorů.

Buďme ve spojení, přihlaste se k newsletteru

Odesláním formuláře souhlasíte s podmínkami zpracováním osobních údajů. 
Více informací v Ochrana osobních údajů.

Autor článku: Jan Polzer

Tvůrce webů z Brna se specializací na Drupal, WordPress a Symfony. Acquia Certified Developer & Site Builder. Autor několika knih o Drupalu.
Marketing Director v Lesensky.cz. Ve volných chvílích podnikám výlety na souši i po vodě. Více se dozvíte na polzer.cz a mém LinkedIn profilu.

Komentáře k článku

návštěvník

Více svázán se čtenáři byl LinuxExpress....bohužel už nevychází

Přidat komentář

Odesláním komentáře souhlasíte s podmínkami Ochrany osobních údajů

reklama
Moje kniha o CMS Drupal

 

Kniha 333 tipů a triků pro Drupal 9


Více na KnihyPolzer.cz

Sledujte Maxiorla na Facebooku

Maxiorel na Facebooku

Poslední komentáře
Hosting pro Drupal a WordPress

Hledáte český webhosting vhodný nejenom pro redakční systém Drupal? Tak vyzkoušejte Webhosting C4 za 1200 Kč na rok s doménou v ceně, 20 GB prostoru a automatické navyšováním o 2 GB každý rok. Podrobnosti zde.

@maxiorel na Twitteru

Maxiorel na Twitteru